Bonton u sauni

Prostor saune je mjesto opuštanja i potrage za osobnim mirom pa tako ovakve lokacije imaju i svoja pravila ponašanja

 • MIR – kada ste u prostoru saune važno je poštovati intimu drugih posjetitelja te je poželjno da ne pričate glasno, ne pjevate ili vičete. Posebno je to pravilo važno poštivati unutar same saune tijekom sauniranja kada svaki posjetitelj traži osobni mir i tišinu pa je važno da svojim razgovorom s vama poznatom osobom u sauni ne narušavate mir drugih klijenata. Zato postoje posebne prostorije unutar svakog wellness kompleksa gdje je dozvoljen razgovor s drugima i gdje se ne narušava intima ostalih tijekom opuštanja.
 • ČISTE PAPUČE / NATIKAČE – sa sobom je u saunu važno ponijeti čiste papuče / natikače kako ne bi bosi hodali unutar svih prostorija u prostoru. Natikače je važno skinuti i ostaviti ispred same saune prilikom ulaska u istu.
 • TUŠIRANJE – prije svakog ulaska u saunu obavezno je tuširanje. Poželjno je da prije prvog ulaska u saunu tijelo operete sapunom. Temperaturu vode podešavate sukladno svom organizmu. Isto tako obavezno je tuširanje i nakon svakog izlaska iz saune. Prilikom tuširanja nakon sauniranja u finskoj sauni preporučljiv je hladan tuš, a tijelo nije preporučljivo ispirati nikakvim sapunom ili šamponom već samo čistom vodom.
 • RUČNIK U SAUNI – većina wellness centara / sauna ima svoje ručnike koji su uključeni u cijenu ulaznice pa tako i Sauna Centar. Ukoliko nosite svoj ručnik prema bontonu valjalo bi to napomenuti na recepciji.
  • Obavezno je unutar finske saune sjediti na ručniku, nikako na golim daskama, što zbog osobne higijene, što iz zdravstvenih razloga jer bi mogli dobiti nepoželjne opekotine, dakle ručnik obavezno pod sebe.
 • BRZ ULAZAK U SAUNU – kada ulazite u saunu u kojoj već boravi nekoliko posjetitelja budite brzi kako ne bi narušavali temperaturu u prostoru saune kao i mir onih koji su ušli prije vas.
 • BEZ RAZGOVORA – u sauni se ne smije razgovarati s vama poznatom osobom s kojom ste možda i ušli na sauniranje čime poštujete intimu i potrebu mira ostalih posjetitelja. Unutar kompleksa svakog wellnessa postoji prostor predviđen za druženja i razgovore pa ukoliko imate potrebu za istim izađite iz saune i uputite se u takav prostor. U kompleksu Saune Centar to je naš dnevni boravak.
 • NADOLIJEVANJE VODE NA GRIJAČ / VRUĆE KAMENJE – ukoliko vam temperatura u sauni nije dovoljna nikako na vlastitu ruku ne dolijevajte vodu ili eterična ulja na vruće kamenje u sauni. Za to postoji osoblje saune s kojim se prije toga konzultirajte, a ako imate njihovo odobrenje svakako prije pitajte ostale prisutne u sauni hoće li im smetati ako malo dolijete vode.
 • UMOTANI U RUČNIK ILI OGRTAČ IZVAN SAUNE – u prostorijama izvan saune poželjno je da se krećete umotani u ručnik ili ogrtač
 • BEZ KUPAĆIH KOSTIMA – u prostoru wellness centara  se biva gol samo s ručnikom ili ogrtačem, nikako u kupaćem kostimu u kojem se osobito ne preporuča ulazak u saunu što zbog higijenskih što zbog zdravstvenih razloga.
 • NAKIT I DRUGE VRIJEDNOSTI ostavljaju se u osobnom ormariću koji zaključavate, a ključ/narukvicu kojeg ste dobili na recepciji stavljate na zapešće ruke. Za vašu osobnu nebrigu o osobnim stvarima nije zaduženo niti odgovara osoblje saune.
 • BORAVAK U SAUNI ZABRANJEN je onima pod utjecajem alkohola i opijata, ponajviše iz zdravstvenih razloga. Osoblje, ukoliko utvrdi da je netko u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih droga ima pravo takvu osobu udaljiti iz prostora saune i ne odgovara za njihove zdravstvene posljedice. Ukoliko osoblje na samom ulazu procijeni da je netko pod utjecajem alkohola ili opijata ima pravo ne pustiti takvu osobu u sam prostor, a sve zbog zaštite ostalih posjetitelja i vlastitog poslovanja.
 • MOBITELI I FOTOGRAFIRANJE strogo su zabranjeni unutar prostorija sauna. Ovakve uređaje obavezno ostavljate zaključane u svom ormariću. Važno je poštivati intimu drugih posjetitelja, a za kršenje pravila osoblje saune ima pravo udaljiti prekršitelja iz kompleksa.
 • HIGIJENA ZAJEDNIČKIH PROSTORA je obavezna. Nakon tuširanja prostor tuša važno je ostaviti čistim kao i prostor toaleta ako ga koristite.
 • PUŠENJE U SAUNI NIJE DOZVOLJENO – ukoliko imate potrebu za cigaretom, a niste sigurni gdje je dozvoljeno pušenje nikao na vlastitu ruku ne posežite za cigaretom unutar zajedničkih prostorija. Za to se obratite recepcionaru koji će Vas uputiti van prostora Saune, bez ponovne naplate ulaznine.
 • ODRŽAVANJE HIGIJENE PRIVATNOG PROSTORA ZA RELAKSACIJU unutar kojeg postoji dezinfekcijsko sredstvo i papirnati ručnici je vrlo važno za svakoga ponaosob. Stoga prije i nakon korištenja ležajeva iste obavezno dezinficirajte, obrišite, a papir i sav drugi otpad obavezno odložite u za to predviđeni koš unutar kabine.
 • PRILIKOM NAPUŠTANJA PROSTORA i vraćanja ključa obavezno provjerite sadržaj svog ormarića kako ne bi nešto slučajno ostavili, a korišteni ručnik ubacite za to predviđenu košaru za rublje koja se nalazi do recepcije.