Sauna i zdravlje

Mnoge su prednosti boravka u sauni i znanstveno potvrđene. Jedno od važnih pravila sauniranja je da se ne pretjeruje ni u čemu. Tako je preporučljivo da se boravak u jednoj rundi boravka u sauni ograniči na maksimalno 15 minuta, a važna preporuka prije samog dolaska u saunu je da se ne jede barem 2 do 3 sata prije.

Kao i kod svega u životu postoje i strane saune koje za neke nisu poželjne pa krenimo od njih.

 • OPEKLINE – iako su izrazito rijetke, zbog vrućih grijača u sauni sam doticaj s vrućim mjestima može izazvati opekline različitog stupnja stoga je obavezno korištenje ručnika u sauni na kojem se sjedi kako bi se ovakve nepoželjne posljedice u potpunosti izbjegle.
 • MUŠKARCIMA duži boravak u sauni može izazvati probleme s reproduktivnim organima. Boravkom u sauni raste i temperatura tijela koja može dovesti i do pregrijanosti testisa koje pak utječe na smanjenje broja spermatozoida. Prema istraživanjima broj spermatozoida pada unutar tjedan dana od boravka u sauni, a za vraćanje u normalu potrebno je čak pet tjedana.
 • UNUTAR SAUNA / WELLNESS CENTARA zbog vlage postoji i rizik od veće izloženosti štetnim organizmima poput bakterija i plijesni. Uobičajene infekcije uključuju atletsko stopalo, gljivice koje rastu pod nožnim noktima, ali i kožne lišajeve. Stoga je glavna preventivna mjera da se pripazi na osobnu higijenu i ne dolazi u kontakt s površinama saune, već uvijek koristiti ručnik i primjerenu obuću.
 • DEHIDRACIJA koja može biti uzrokovana predugim boravkom u sauni uzrokuje pad tlaka, a nerijetko dovodi i do nesvjestice. Ukoliko osjetite slabost unutar saune obavezno odmah izađite van i popijte veću količinu svježe hladne vode kako biste spriječili neželjene posljedice. Stoga je najbolje se držati preporučenog boravka unutar saune od maksimalno 15 minuta po ulasku.
 • KARDIOVASKULARNE BOLESTI – korištenje saune nije preporučljivo osobama sa slabim srcem, visokim tlakom i drugim kardiovaskularnim bolestima. Prije korištenja iste najbolje je posavjetovati se s liječnikom. Naime visoka temperatura unutar saune širi krvne žile te tako pospješuje ubrzanje dotoka krvi u kožu što može dovesti do nedostatka krvi u unutarnjim organima što za osobe s kardiovaskularnim problemima može biti pogubno.

Unatoč malom broju nepoželjnih posljedica boravka u sauni koje su velikom većinom vezane za nepridržavanje preporuka lista blagodati zdravstvenih povoljnosti boravka u sauni je puno veća. Tako sauna pospješuje:

 • DUBINSKO ČIŠĆENJE ORGANIZMA potiče pojačano znojenje čime se organizam stimulira na izbacivanje toksina i njihovo smanjenje u tijelu, a posebno teških metala poput olova, bakra, cinka, nikla, žive i drugih.
 • ČIŠĆENJE KOŽE potaknuto je znojenjem čime se ispiru bakterije iz epidermalnog sloja i znojnih kanala te se čiste pore što poboljšava kapilarnu cirkulaciju te koži daje svježinu i mladenački sjaj.
 • SAUNIRANJE OSLOBAĐA OD STRESA jer toplina kao i miran i tih prostor pospješuju lučenje endorfina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje.
 • SAUNA UBLAŽAVA BOL jer boravak u sauni podiže tjelesnu temperaturu čime se šire krvne žile i pospješuje cirkulacija dok povećan protok krvi ubrzava prirodne procese tjelesnog iscjeljenja poput masnica ili manjih posjekotina pa time ublažava i bol.
 • SAUNIRANJE OPUŠTA MIŠIĆE za što je zaslužan topao zrak koji iz mišića uklanja mliječnu kiselinu i toksine.
 • SAUNA POTIČE MRŠAVLJENJE kojem će se malo tko usprotiviti. Boravkom u sauni troše se kalorije i sagorijevaju masti zahvaljujući ubrzanoj aktivnosti srca što dovodi do veće potrebe za kisikom te time sauniranje prisiljava tijelo da više kalorija pretvara u iskoristivu energiju. Prema istraživanju Američkog vojnog medicinskog istraživačkog centra osoba prosječne težine jednim boravkom u sauni može izgubiti i do pola kilograma te na taj način potrošiti čak 3000 kalorija.
 • SAUNIRANJE POTIČE KVALITETNIJI SAN, a do tog su zaključka došli njemački istraživači koji kažu da boravak u sauni potiče dublji, opušteniji i okrepljujući san.
 • SAUNA POBOLJŠAVA RAD SRČANOG I KRVOŽILNOG SUSTAVA, što potvrđuju znanstvene studije iz Finske temeljene na dvadesetogodišnjem istraživačkom radu. Studije pokazuju da ispitanici koji više puta tjedno posjećuju saunu imaju niži rizik za iznenadnu srčanu smrt ili neku drugu kardiovaskularnu bolest.
 • SAUNIRANJE POJAČAVA IMUNITET jer povećana temperatura potiče tijelo na veću proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koje su glavni prirodni borci organizma za borbu protiv bakterija i virusa koji ulaze u organizam. Neka finska i njemačka istraživanja pokazuju da redoviti odlasci u saunu smanjuju rizik od gripe i prehlade za 30%.
 • SAUNA ČISTI ZAČEPLJENI NOS jer toplina i vlaga ublažavaju probleme sa sinusima i alergijama čisteći dišne kanale.

Sauna i zdravlje